Fabrieksterrein verweeft zich met de stad

Met de ontwikkeling van een voormalige textielfabriek wordt de binnenstad van Almelo in één klap 22 hectare groter. Urhahn maakte het ontwikkelplan voor het Indiëterrein.

<
>

    Ontwikkelplan

    In opdracht van de eigenaar Ter Steege Vastgoed Rijssen heeft Urhahn een visie op de transformatie van een voormalige textielfabriek geschetst. De gemeente en TSVG hebben ons gevraagd dit uit te werken in een ontwikkelplan. Dit plan vormt de ondergrond en kader voor deeluitwerkingen door architecten. John Breen is als supervisor gevraagd een voorstel te doen voor een groslijst van architecten en de planvorming te begeleiden. Urhahn heeft tevens een plan voor de inrichting van de openbare ruimte opgesteld.

     

    Draagvlak en inspiratie

    Sinds de eerste schetsen is het credo geweest: draagvlak creëren. Ten eerste draagvlak bij het bestuur en de ambtenaren van Almelo om de ontwikkelgedachte om te zetten in een planvorm. Na een serie gesprekken en presentaties is er een ambtelijke werkgroep opgesteld om de verdere planvorming te begeleiden. In dit integraal team is parallel aan een ontwikkelplan en een bestemmingsplan gewerkt.

     

    Voor de ontwikkeling van Indië Almelo heeft Urhahn een denktank samengesteld en deze regelmatig bij het ontwikkelproces betrokken. Deze groep bestaat uit mensen met een Twents verleden, regionale binding, strategische positie in het ondernemersnetwerk of bijzondere affiniteit met dit type projecten.

     

    Werken en wonen op steenworp afstand van centrum

    Door de jaren heen zijn meerdere producten samengesteld. Het ontwikkelplan is een sleuteldocument. Op basis hiervan worden architecten geselecteerd en bouwplannen getoetst. Het stuk gaf context aan het maaiveldontwerp. Het document ligt vaak op tafel om inspiratie uit te putten. Inmiddels zijn de eerste werkgebouwen gerealiseerd en is een bestaand complex getransformeerd in een muziekoefenruimte. Dit kon binnen het ‘oude’ bestemmingsplan. Inmiddels is voor een deel van het fabrieksterrein een nieuw bestemmingsplan vastgesteld. Dit maakt woningbouw mogelijk. De eerste kavels en nieuwbouwprojecten zijn verkocht en in aanbouw. Delen van de openbare ruimte zijn ingericht als smaakmaker voor de eerste bewoners. Pleintjes en plekken zijn vormgegeven met materiaal dat in dit gebied heeft gelegen. De straten krijgen nieuw materiaal. Eén straatje vormt een uitzondering: de Kalverstraat. Dit oude fabrieksstraatje wordt voorzien van oude betonplaten en gebakken klinkers.

     

    Bert Hallink – directeur Ter Steege Vastgoed Rijssen:

    “De stedenbouwers van Urhahn lieten zich voor Indië inspireren door de thema’s recyclen en weven. Omdat ze bij alles de mens centraal stellen lijkt het meer op recyclen en breien. Dat klinkt niet hip, maar kenmerkt de ware meester.”