Een Duurzaam Landgoed van Initiatieven: Raamwerk Oosterwold INO

Urhahn maakte het ruimtelijk raamwerk voor de velden I, N & O in Oosterwold: vrijheid, collectiviteit en een sterke verbinding met stadslandbouw.

<
>

    Urhahn, in samenwerking met NIO en Smartland, ontwikkelde in opdracht van BPD en Gebiedsteam Oosterwold een stedenbouwkundig en landschappelijk raamwerk voor de velden I, N en O. Dit unieke gebied, waar individuele vrijheid en stadslandbouw centraal staan, vormt een laboratorium voor organische ontwikkeling en gemeenschapsvorming. Het raamwerk weerspiegelt de kernwaarden van Oosterwold: vrijheid, collectiviteit en een sterke verbinding met stadslandbouw.

     

    Voortbouwen op de lessen uit Oosterwold fase 1

    Het raamwerk bouwt voort op lessen uit eerdere fasen van Oosterwold en tilt de ambitie om “vast te leggen wat nodig is en vrij te laten wat kan” naar een hoger niveau. Belangrijke speerpunten zijn de opschaling van stadslandbouw, het realiseren van toegankelijke voorzieningen, het versterken van gemeenschapszin en het bieden van betaalbare woonvormen.

     

    Een nieuwe invulling van stadslandbouw en kleinere buurtschappen

    Het raamwerk biedt een vernieuwende invulling aan stadslandbouw, door deze zowel individueel als collectief te organiseren. Professionele ondersteuning en schaalvergroting zorgen voor hogere productiviteit en bredere participatie. Naast stadslandbouw richt het plan zich op gemeenschappelijke voorzieningen, zoals buurthuizen en speelplaatsen, die het sociale weefsel versterken. Het concept van “kamers” – buurtschappen van 20-30 huishoudens – staat centraal. Deze clusters bevorderen sociale samenhang en gemeenschappelijke initiatieven. Door infrastructuur en watermanagement vooraf goed te organiseren, krijgen bewoners meer vrijheid binnen hun eigen kavel, terwijl collectieve verantwoordelijkheden helder zijn gedefinieerd en praktisch uitvoerbaar blijven. Daarnaast wordt het gebied aantrekkelijk gemaakt voor bezoekers door voorzieningen zoals wandelroutes, recreatieve plekken en ontmoetingsruimtes.

    Het plan moet leiden tot een samenhangend landschap met robuuste ecologische netwerken, duurzame oplossingen voor waterbeheer en flexibele ontwikkelmogelijkheden die inspelen op de uiteenlopende wensen van toekomstige bewoners. Oosterwold transformeert tot een bestemming die niet alleen aantrekkelijk is voor huidige bewoners, maar ook voor bezoekers uit Almere en daar voorbij.

     

    Een plan voor en met bewoners

    De combinatie van vrijheid en collectiviteit in het ontwerp weerspiegelt Urhahn’s expertise in het creëren van toekomstbestendige woonomgevingen die ruimte bieden aan diversiteit en eigen invulling door gebruikers. Daarnaast is het plan nadrukkelijk samen met toekomstige bewoners en op basis van de ervaring van bewoners van de andere delen van Oosterwold gemaakt. Oosterwold biedt ruimte aan een diverse groep bewoners, die worden uitgenodigd om elkaar te ontmoeten en bij te dragen aan hun omgeving. Dit project toont opnieuw hoe Urhahn complexe gebiedsontwikkelingen weet te verbinden met menselijke schaal en duurzame waarden.