Stapsgewijze strategie koppelt binnenstad Arnhem aan de Rijn

In het gebied rond de Nieuwstraat in Arnhem wordt al jaren gezocht naar een haalbare manier om binnenstad en Rijn te verbinden. Het stedenbouwkundig plan en de ontwikkelingsstrategie van Urhahn geven vorm aan deze ambitie.

Masterplan Rijnboog

De Arnhemse Gemeenteraad heeft in maart 2010 besloten niet verder te gaan met de aanleg van een nieuwe haven in de binnenstad, een van de uitwerkingsplannen van het in 2004 door Manuel de Sola Morales ontworpen Masterplan Rijnboog. De gemeente wil echter de intentie van het Masterplan – het verbinden van de stad met de Rijn – continueren. Daarom besloot de gemeente een meervoudige opdracht uit te schrijven voor een ontwerp van de Nieuwstraat en omgeving. Urhahn won deze competitie met een verrassende nieuwe insteek: het kunstencluster aan de overkant van de Rijn, in het uiterwaardenlandschap en direct verbonden met de binnenstad via een voetgangersbrug.

 

Alternatieve strategieën

Urhahn heeft samen met de stad en de marktpartijen een stedenbouwkundig plan ontwikkeld dat goed aansluit op het bestaande stratenpatroon en tegelijkertijd een eigen kwaliteit en winkelsfeer toevoegt aan de binnenstad. In de zomer van 2012 werd duidelijk dat het plan voor de Nieuwstraat, de schakel tussen de middeleeuwse binnenstad en de Rijn, niet meer haalbaar was. Ontwikkelaars trokken zich terug en het culturele programma staat onder druk. De gemeente is zelf eigenaar van een groot deel van het vastgoed in het gebied en moet daarom op zoek naar een nieuwe koers.

 

Urhahn heeft aan de hand van de principes van de spontane stad laten zien dat er goede alternatieve strategieën zijn. Door pandsgewijs te vernieuwen, de gebruikers te betrekken en te investeren in de openbare ruimte, groeit de stad langzaam. Beste voorbeeld van deze strategie is al in Arnhem te zien rond de nieuwe bibliotheek Rozet: hier is een kantoorgebouw getransformeerd naar hotel. Een lege kavel is ingericht als tijdelijk park waar een gigantisch kunstwerk plezier brengt. De winkelstraat in dit deel krijgt weer meer aanloop.

 

Schakel tussen stad en Rijn

In 2014 is besloten het museum aan de Rijn definitief niet te realiseren. De stapsgewijze strategie wordt nu ten uitvoer gebracht, te beginnen met het Kerkplein als verbindende schakel tussen de historische binnenstad en de Rijn.